Un „Data Protection Officer”, aşa cum este numit în limba engleză, este Responsabilul pentru Protecţia Datelor, în România. El este cel care are grijă să respecte GDPR în firmele care se ocupă cu manipularea datelor multor persoane. Dacă eşti într-o situaţie de acest gen şi ai un business care implică respectarea acestor norme impuse de lege, ai nevoie de un DPO care să fie permanent la dispoziţia ta. Iată ce este Responsabilul pentru Protecţia Datelor, cum te poate ajuta în firmă şi care este durata minimă pentru care poţi să îl angajezi.
Un Responsabil pentru Protecţia Datelor te va ajuta să ai permanent control asupra legilor implicate şi te va susţine să iei cele mai bune decizii din aceste perspective. De asemenea, te va proteja de fiecare dată când vei avea nevoie să răspunzi la întrebări sau să conduci afacerea într-o nouă direcţie.
Este obligatoriu un asemenea Responsabil pentru Protecţia Datelor în cadrul firmelor private mari care prelucrează anumite date importante precum cele ce implică istoric penal sau fiscal al celor implicaţi, etc. De asemenea, este important să existe un DPO pentru firmele care prelucreză cantităţi mari de liste de persoane. De exemplu, orice site care are nevoie de acces la număr mare de oameni, trebuie să aibă un DPO.
Mai exact, DPO o să se ocupe de gestionarea corectă, conform legii, a datelor cu caracter personal. O să ştie, conform pregătirii din prealabil, toate detaliile referitoare la colectarea corectă a datelor, stocarea lor sau drepturile angajaţilor, colaboratorilor sau altor persoane implicate. O să poată să desfăşoare anumite training-uri şi o să poată să instruiască şi să ajute personalul să deprindă anumite abilităţi sau să cunoască toate informaţiile necesare unei bune urmări a planului. Confidenţialitatea este foarte importantă în acest domeniu şi Responsabilul cu Prelucrarea Datelor se va ocupa permanent de această sferă. El va asigura păstrarea informaţiilor în limitele legii şi conform contractelor avute.
Este important ca DPO să nu aibă un alt rol în prelucrarea datelor, pentru ca el să poată să aibă grijă de funcţia pe care o îndeplineşte. El o să fie atent la riscurile de seucritate dacă o să poată să se centreze pe responsabilităţile clare pe care le implică rolul său. Atunci când există AUDIT, RPD (Responsabilul pentru Protecţia Datelor) este cel care are grijă să exisete rezultate pozitive şi să nu existe amenzi din sfera datelor.
Această meserie este obligatorie încă din anul 2018, din 25 mai. Ea se aplică pentru companii private, pentru spitale, clinici, farmacii sau alte instituţii. Este recomandat să angajezi un DPO pentru minim 1 an de zile pentru că vei avea un suport adecvat pentru buna desfăşurare a activităţilor din cadrul firmei. O să poţi să ai o bună organizare şi răspunsurile la întrebările de care ai nevoie.
Cine poate să fie DPO?
Pentru a putea să fii DPO trebuie să ai diplomă în acest domeniu şi să cunoşti foarte bine reglementările din această sferă de interes.