Importanța mărcilor înregistrate sau cum sa iți protejezi brandul

Persoanele juridice și cele fizice au posibilitatea să își protejeze dreptul de proprietate al mărcilor sau al produselor care le aparțin, printr-un trademark recunoscut atât la nivel național, cât și internațional, în țările din Uniunea Europeană și chiar și în Statele Unite ale Americii. Importanța mărcilor înregistrate este în continuă creștere. Societatea evoluează și odată cu ea și afacerile care capătă noi forme și orientări. Suntem martorii unei adevărate explozii de produse și servicii care au la bază autenticitate, inovație și unicitate, tocmai de aceea tot efortul depus de cei care ajung să le lanseze pe piață merită răsplătit, iar munca protejată cât se poate de bine.

Trademark sau marca înregistrată nu este doar menționată în registre de specialitate. Dacă optezi pentru a-ți înregistra bunul sau serviciul ori marca pe care o deții este important să știi că trademark-ul pe care îl vei primi poate fi alb negru sau color și de asemenea poate conține poză sau logo.

Ce este Clasificarea de la Nisa

Clasificarea de la Nisa este un sistem de clasificare a produselor și serviciilor pentru cererile de înregistrare a unei mărci a Uniunii Europene. Lista conține 45 de clase și note explicative, precum și o listă alfabetică cu bunuri și servicii care pot fi încadrate ca mărci înregistrate.

Clasificarea de la Nisa conține 34 de clase de produse și 11 clase de servicii. Clasele descriu în termeni generali tipul de produse sau servicii care sunt cuprinse în fiecare dintre cele 45 de clase. De exemplu, vehicule, instrumente muzicale sau servicii medicale, în cea de-a două categorie.

Notele explicative care însoțesc fiecare categorie descriu apoi în detaliu care sunt exact produsele sau serviciile care se încadrează în respectivă clasă. Nivelul cel mai detaliat la care poate fi accesată această clasificare îl reprezintă lista alfabetică, aici existând 10.000 de indicații de bunuri și 1.000 de indicații de servicii.

Pentru depunerea cererii de înregistrare ca marcă, este foarte important să se facă o clasificare riguroasă pentru a se evita neplăcerile sau chiar conflictele cu alți proprietar de mărci similare sau identice.

Aranjamentul de la Nisa există din 8 aprilie 1961, însă este permanent actualizat pentru a fi în concordanță cu realitățile economice și sociale din țările care sunt parte ale Aranjamentului de la Nisa.

De ce este importantă marca înregistrată pentru orice afacere

Atunci când ai pus bazele unei afaceri solide, ai lansat pe piață un produs sau un serviciu care se remarcă printr-o serie de calități sau ești autorul unui concept inovator, ai toate motivele să protejezi ceea ce îți aparține. O marcă devenită cunoscută este pentru cei care o utilizează ca și clienți, o garanție a calității sau poate a unicității. Valoarea unei mărci este recunoscută prin gradul de notorietate pe care aceasta o are. Pe lângă o serie de calități și caracteristici care fac o marcă să devină cunoscută și preferată de anumite categorii de clienți sau public, un brand puternic se construiește în timp prin campanii susținute de comunicare și o prezență impecabilă pe piață.

Există o serie de motive convingătoare pentru care o marcă ar trebui înregistrată, atunci când această este, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, cea mai importantă valoare pe care o are o companie.

Aparține în totalitate afacerii tale

O marcă odată ce este înregistrată corect va deveni exclusiv a titularului, nicio altă persoană nemaiavând drept să folosească marca fără acordul celuia care o deține. În acest fel atât afacerea ta, cât și imaginea firmei, dar și bugetele investite în promovare sunt protejate.

Un simbol ușor de recunoscut de către clienți

Marca afacerii tale se poate transforma în cel mai eficient instrument de comunicare. Un logo, numele sau un semn anume pot deveni cunoscute peste tot în lume, asocierea cu marca fiind mult mai simplă așa. Sunt nenumărate exemple care au deveni cunoscute datorită unui simplu desen sau logo-ului pe care l-au folosit în campanii publicitare sau de comunicare.

Durata mărcii înregistrate

Având în vedere că o marcă înregistrată devine proprietatea privată a celui care a înregistrat-o și o folosește pe piață, titularul mărcii are pârghiile legislative necesare pentru a demara în justiție acțiuni penale sau civile.

După primire, certificatul de la OSIM este valabil timp de 10 ani după care se reiau doar o parte din proceduri și se poate prelungi valabilitatea cu mai multe perioade de 10 ani.

Ce este Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM)

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) este un organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și are autoritate unică pe teritoriul României în asigurarea protecției proprietății industriale, în conformitate cu legislația națională în domeniu și cu prevederile convențiilor și tratatelor internaționale la care România este parte.

Unde se poate înregistra o marcă înregistrată?

Recomandarea noastră pentru înregistrarea unei mărci naționale sau la nivel european este Lupsa si Asociatii, o societate de avocați cu experiență bogată, specializați în litigii și arbitraj, litigii și consultanță în domeniul proprietății intelectuale, IT / Telecom / Media, drept societar / comercial, fuziuni și achiziții, protecția datelor cu caracter personal și probleme de confidențialitate pe Internet.

Lupsa.ro este prima agenție de proprietate intelectuală care a automatizat complet procesul de verificare trademark și înregistrare mărci la nivel național și în Uniunea Europeana.

Echipa Cariere Juridice apreciază și susține inovația în domeniul legal tech, fapt pentru care recomandăm cu căldură serviciile societății de avocatură Lupsa si Asociatii. 2020 a fost anul în care Robotic Process Automation (RPA) a dat primul decacorn romanesc, UIPath. Credem că și echipa Lupsa.ro are posibilitatea să ajungă la un nivel asemănător în domeniul legal-tech, prin inovațiile și automatizarea proceselor de verificare și înregistrare a mărcilor înregistrate.

Spune ce crezi

Comentarii Recente

    Locuri de munca

    Descriere Esti in cautarea unui loc de munca in domeniul juridic? Cabinet de Avocat Raicu Ionica recrutează Avocat în București. Despre noi Suntem un cabinet de avocatură cu sediul în Calea Plevnei nr. 210, București, sector 6. Arii de practică: Civil (preponderent), Penal (uneori) Experiență Titular: 20 ani Cerinte Candidat Seriozitate Un CV bine facut Cateva minute din timpul tau
    Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe. Am înțeles ☒