Deschiderea sediului zonal Bucuresti al Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat

COMUNICAT DE PRESĂ

27.04.2018

Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat București

            Un nou sediu zonal al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat a fost deschis, oficial, la București, joi, 26 aprilie 2018, la patru ani de la deschiderea sediului central de la Târgoviște. Românii care au nevoie de rezolvarea unor cauze comerciale, dar și alte litigii pe Drept Civil pot apela, de astăzi, și la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat de la București.

Printre avantajele pe care Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat le oferă justițiabilor se numără celeritatea și costurile reduse. Timpul de soluționare a oricărei cauze este de cel mult șase luni, dar sunt situații în care se poate da o decizie chiar după două sau trei săptămâni, dacă părțile ajung la o înțelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidențialitatea și flexibilitatea procedurii. Un arbitru poate da o hotărâre în cel mult șase luni, indiferent de tipul litigiului, pe cauză civilă și comercială dar, în situația în care părțile încheie o tranzacție sau un acord de mediere, arbitrul poate pronunța hotărârea chiar și în două săptămâni.

“Noi venim în sprijinul justițiabilului român, astfel încât să scurteze timpul de soluționare a cauzelor, să plătească mai puțin și să plece de aici cu certitudina că hotărârea pe care a primit-o este una dreaptă. Acest sediu a fost înființat în baza deciziei nr 41 din 26 aprilie 2018 a Consiliului Director al Asociației de Arbitraj Instituționalizat. Toate contractele de asigurări încheiate după 1 august 2017 pot fi judecate la noi, fără a fi nevoie ca în contract să fie inclusă convenția arbitrală. În următoarea perioadă se va modifica și Legea pensiilor, iar arbitrajul ar putea fi nominalizat ca fiind cale de soluționare a litigiilor din acest domeniu”, a declarat Rodica Vlaicu, președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, cu ocazia ianugurării Sediului Zonal București.

“Noi vă dorim să aduceți lângă dumneavoastră și alți arbitri. Trebuie să ne unim, să respectăm regulile pe care le-am stabilit și să practicăm un arbitraj de bună calitate, care să-i aducă justițiabilului român ceea ce așteaptă, adică dreptate. Dar, ca să putem să discernem în astfel de momente, trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere, astfel încât să asigurăm și punctualitate și confidențialitate și celeritate”, a declarat Iulică Burticioiu, vicepreședintele tribunalului.

Sediul de la București al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat se află în zona Biserica Armenească, Bulevardul Carol nr. 51, etaj 5, apartament nr. 51, sector 2 și a fost înființat în temeiul dispoziţiilor art. 40 din Constituţia României, art. 616 din Codul de procedură civilă, art. 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Decretului nr. 281/1963 privind ratificarea Convenţiei Europene de Arbitraj Comercial Internaţional, art. 24 lit. b din Ordonanţa nr. 26/2000, art. 13 – 14 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, fiind coordonat de arbitrul Horaţiu – Ionel  MĂRGOI, absolvent al Facultăţii de Drept “Nicolae Titulescu” din cadrul Universităţii din Craiova, actualmente doctorand la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti.

 

Despre Asociația de Arbitraj Instituționalizat

Asociația de Arbitraj Instituționalizat, persoană juridică de drept privat, nonprofit, cu scop nelucrativ și nepatrimonial, de interes general, cultural, educațional și formator, a fost înființată în vederea promovării, studierii și practicării arbitrajului instituționalizat în România.

În cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat funcționează Tribunalul Permnent de Arbitraj Instituționalizat – jurisdicție alternativă la instanța statală de judecată; Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România – instituție care organizează pregătirea inițială și formarea continuă a arbitrilor și Editura ”Thalindra” – specializată în carte juridică.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

Cauzele deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt judecate de arbitri profesioniști, care au dobândit această calitate printr-un examen de verificare a cunoștințelor. Aceștia sunt independenți și imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor și răspund, în condițiile legii, pentru prejudiciile provocate părților. Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justițiabili o serie de avantaje, precum: confidențialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părților de a-și alege arbitrii. Totodată, părțile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare și a principiului contradictorialității. Activitatea desfășurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanțele statale; contribuie la creșterea calității actului de justiție și la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susținerii  Justiției; scăderea numărului de dosare  în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare și implicit a sancțiunilor aplicate de acestă instituție României.

PREȘEDINTE

ASOCIAȚIA DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT

Arbitru   Rodica Vlaicu

 


Sursa comunicat – http://arbitraj-institutionalizat.ro/

Pagina Facebook – https://www.facebook.com/Tribunalul-Permanent-de-Arbitraj-Institutionalizat-657760981013153/

Comunicatul oficial poate fi citit si descarcat de mai jos:

Download the PDF file Deschiderea sediului zonal Bucuresti al Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat.

Spune ce crezi

Comentarii Recente

    Locuri de munca

    Ai studii juridice? Cunosti engleza la nivel avansat (C1)? Esti din Brasov sau doresti sa te muti la Brasov? Atunci esti persoana potrivita pentru noi. Avem mai multe posturi disponibile la o firma multinationala, din Brasov. De ce sa aplici ? Vei interactiona cu clienti internationali Vei primi un salariu decent Vei lucra cu un Soft juridic modern Vei fi in contact cu un domeniu de actualitate,
    Descriere Anunt Consiliul Superior al Magistraturii relansează procedura de selecție pentru recrutarea unui expert în echipa de management (expert în comunicare, organizare evenimente şi vizibilitate), pe perioadă determinată, în afara organigramei CSM, în vederea monitorizării, raportării și implementării proiectului, respectiv promovării/diseminării activităților/livrabilelor prevăzute în cadrul proiectul “Eliminarea factorilor pentru inflația de cauze, identificarea elementelor normative și a tendințelor de aglomerare

    Abonare Newsletter

    Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe. Am înțeles ☒